Andreas Jakopsohn . com

2016-07-09
10:56:00

Tornedalen Pride. Mitt tal.

 
 
 

MITT PRIDETAL. LITE LÅNGT KANSKE. Hoppas du orkar läsa. 

Jag har aldrig ställt mig upp och haft något pridetal. Men det är så mycket tråkigt som händer i världen så jag tänkte skriva av mig lite. 

Idag är det prideparad i tornedalen. I Pajala. Det är helt fantastiskt att vi lyckats i år igen. Visserligen är det mina vänner som fått dra det tunga lasset i år eftersom jag flyttat till Växjö. Fy på mig. David, Ida och Veronica!
Ni ÄR hjältar och ska vara oerhört stolta. Det är med stor sorg och saknad som jag missar allt detta i år. Det tänker jag sannerligen inte missa nästa år. 

Tidigare idag såg jag ett inlägg där en person förklarar att han minsann gör mer för samhället och hbtq rättigheter bara genom att tiga och leva livet utan att "trycka upp sin sexualitet" som ett spektakel som pride gör. 

MEN MEN MEN,
Det är nämnligen så här att straighta har sin parad varje dag av året. När ni går på promenad eller går till affären. Det är samma sak om män håller handen eller om kvinnor gör det. Det är till och med samma sak om personer av motsatta kön håller handen. Det ska inte behöva spela någon roll vem man håller i.
(Med undantag ifall personen skriker släpp. Då ska man släppa)

Är inte detta att trycka upp sin sexualitet i ansiktet på folk? Skillnaden här är att den straighta vägen är änsålänge det enda fullt ut accepterade. INGEN vänder sig efter ett heteropar och pekar.
Jag är inte en person som håller handen. Men ser jag ett gaypar som håller handen på stan så tänker jag YES!!! Stå på er. Så tänker du väl inte om du ser ett heteropar! Ba, JA stå på er nu! Visa att det är ok att ni är kära! 

Är det inte egentligen idiotiskt att en prideparad behövs? Att ett tåg med människor ska behöva visa sitt missnöje mot samhällets normer? Ja, det är det. Men idag behövs detta. Vi behöver tåga igenom samhället och säga "Jag är den jag är och det är inget DU kan göra åt det" Vem är du att bestämma vem jag ska leva med? 

Tänk att någon tar sig rätten att bestämma vem jag ska älska. Jag skiter blanka fan i vem du är kär i. 
Men skulle någon ställa sig upp och säga att du inte får älska vem du vill så kan du vara säker på att jag ställer mig bakom dig och protesterar. 

___________________
Föreställ dig att du går ut på krogen. Du sitter i baren och dricker en drink. Det är mycket folk. alla är glada. Det är massor med folk på dansgolvet. Barpersonalen svettas och serverar dig och ditt sällskap. Det är god stämning. En av dina favoritlåtar spelas. Du passar på att gå på toa medan dina vänner dansar. 

När du är klar hör du ljudet av ett automatvapen. Du förstår för sent att det INTE är ljudeffekter i en låt. Det är en person som öppnat eld mot dig och dina vänner. Han har redan dödat din pojkvän. Du flyr i panik. Men du är redan träffad av ett skott. Du lyckas ta dig ut. Men inte dina vänner. Dom är ihjälskjutna på dansgolvet. 

Den kvällen som borde slutat som alla andra. Att man ramlar i säng och sover ruset av sig slutade med att en mamma står i en nyhetssändning och skriker i panik att hon inte vet var henne son är. Om han lever eller är död. 

Varför? Jo, För att dom älskade fel kön. Enligt mannen som utförde detta hatbrott. En terrorist? ja. med hatbrott som motiv.
___________________ 


Min kära vän David Forsberg har den senaste tiden ägnat sig åt att svara på HBTQ frågor via periscope. En app där man livesänder video och folk kan kommentera. Jag har ibland blivit chockad över vad folk skriver och vad David får ta emot. MEN allt detta bekräftar bara varför pride behövs.

SÅ slutligen. Nästa gång du ser ett gaypar hålla handen så ska du veta att det inte har varit utan en fight. 
Det är personer före vår tid som startat pride för allas rätt till att vara sig själv. 


Tornedalen Pride. För att det behövs. 

Tycker du jag missat något? Kommentera gärna då.